ORGANISATIEOPSTELLING

Wat is de reden dat in onze organisatie alles zo stroef gaat? Wat maakt dat onze organisatie haar doelen niet haalt? Hoe komt het dat een medewerker en/of team minder effectief is? Wat is er nodig voor de reorganisatie, bedrijfsovername, fusie van onze organisatie? 

Een organisatie kun je zien als een levend systeem. Dit systeem is niet objectief, staat niet vast en is niet dé realiteit. Een organisatie bestaat namelijk uit personen en objecten die elkaar beïnvloeden. Je beeld van de werkelijkheid is afhankelijk van de plaats die je inneemt in de organisatie. Als persoon sta je dus voortdurend in relatie tot je omgeving; de organisatie, het team, de collega’s. Je gedraagt je ook in wisselwerking met deze context.

Onderlinge relaties kunnen verstoord raken door veranderingen intern en/of extern zoals komst nieuwe collega’s, fusie met een andere organisatie, reorganisatie. Dit is van invloed op het systeem en brengt ongewenste gedragingen en patronen met zich mee. De valkuil van veel organisaties is dat problemen vanuit een analytische (technische) benadering opgelost worden; dezelfde problemen krijgen dezelfde oplossing. De oplossingsgerichte benadering gaat uit van de gewenste situatie om uit het probleem te komen.

Een organisatieopstelling is een heel eenvoudige maar effectieve manier om inzicht te krijgen in de dynamieken van een organisatiesysteem. Opstellingen laten bijvoorbeeld zien wat de onderstromen in de organisatie zijn, hoe afdelingen/managementlagen/collega’s zich tot elkaar verhouden. De opstelling legt relaties tussen zaken en mensen bloot, die je niet bewust ervaart. Dit met het doel om te achterhalen hoe mensen beter functioneren in de organisatie of hoe je je organisatie beter kunt organiseren. 

De opstelling toont je de richting waar de oplossing moet worden gezocht. Dan kan je organisatie met de nieuwe inzichten aan de slag met de voor jullie juiste aanpak.

Neem vrijblijvend contact op om uw wensen te bespreken dan maken wij een passende offerte.

Contact