TRAUMABEHANDELING

Bij een ingrijpende gebeurtenis zijn je overlevingsmechanismen – vechten, vluchten, bevriezen – instinctief in werking gezet. Als je deze overlevingsmechanismen niet af hebt kunnen maken, dus niet hebt kunnen vechten of vluchten, en daarna niet hebt kunnen ontladen dan blijf je als het ware in je overlevingsmechanisme zitten. Het zenuwstelsel raakt overbelast. Je lichaam slaat de spanning op en kan zich niet meer voldoende ontspannen waardoor het niet heelt.

De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op de ingrijpende gebeurtenis(sen). Door het lichaam te helpen de traumatische ervaring te ontladen, komen je emoties en je denken uit de spanning.

EIGENdraads gebruikt primair lichaamsgerichte traumatherapie voor het helen van trauma. Bij lichaamsgerichte traumatherapie ga je in kleine stappen en in je eigen tempo, de spanning ontladen. Hierdoor neemt de spanning af en wordt het trauma teruggebracht tot hanteerbare proporties. We richten ons op de effecten van de ingrijpende gebeurtenis op je lichaam en niet zozeer op de gebeurtenis zelf. Dit is fijner voor je vooral als je het trauma niet wilt herbeleven, er niet over wilt praten of niet precies weet welk trauma je klachten veroorzaakt.

Samen gaan we volgen wat er in je lichaam gebeurt als je aan de traumatische ervaring denkt. Daarbij kun je verschillende sensaties in je lichaam gaan waarnemen zoals versnelde hartslag, pijn, koud/warm, aangespannen spieren, tintelingen. Door de lichamelijke klachten in verband te brengen met het trauma wordt voor je duidelijk dat dat de oorzaak is.

Daarbij is het belangrijk dat we op zoek gaan naar jouw hulpbronnen zowel in je lichaam als er buiten. Intern kun je denken aan je humor, creativiteit en extern aan steun van vrienden/familie, fijne plaatsen (strand/bos/stad), leuke herinneringen. Bij het activeren van hulpbronnen, kun je jezelf ontspannen en dat biedt tegenwicht aan de negatieve lichaamssensaties. Ergens in je lichaam is er namelijk ook een plek waar je je rust kunt hervinden, en je kunt ontspannen en de cirkel kunt doorbreken.

Binnen de lichaamsgerichte traumatherapie gebruiken we verschillende methodieken Daarnaast werken we ook met:

-Systemisch werken zoals trauma- en familieopstellingen.

-EFT (Emotionally Focused Therapie): een methodiek waarbij je zelf op verschillende punten van je lichaam klopt en bepaalde zinnen herhaald. Door het kloppen neutraliseer je als het ware de herinnering/trauma/emotie. Het is een zeer effectieve methode om trauma’s, angsten, emoties, fysieke klachten en overtuigingen te verwerken, op te lossen en los te laten. Het doel wat hiermee beoogd wordt is hetzelfde als bij een EMDR-behandeling.

-Hypnotherapie: dit is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard en dus trauma. Hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Je kunt het vergelijken met dagdromen. Prikkels van buitenaf zijn dan even minder voelbaar maar je bent nog steeds alert en bewust van alles om je heen. Het is een fase tussen waken en slapen in. Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen leidt. In die toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste naar boven die je op het spoor zetten van een goede oplossing.

We zetten verschillende methodieken op maat in. Afhankelijk van wat jouw vraag is, stellen we samen met jou een persoonlijk behandelplan op. 

Duur en frequentie van de behandeling

We beginnen altijd eerst met een intake en daarvoor krijg je een intakeformulier toegestuurd. In het intakegesprek van ongeveer 1 uur, bepalen we mede aan de hand van je ingevulde intakeformulier, wat jouw vraag is en stellen we een behandelplan op. Het aantal sessies dat nodig is om de traumatische ervaring te verwerken, is afhankelijk van de aard en omvang ervan. Een sessie duurt ongeveer 1,5 uur en er zit altijd een maximale periode van 2 weken tussen de sessies.

Vergoeding

Er is geen verwijzing van een arts nodig. De kosten van de traumabehandeling worden niet vergoed door je ziektekostenverzekering en zijn dus voor eigen rekening.