Een trauma ontstaat als je heftige gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld oorlog, misbruik, echtscheiding, ongeval, hebt meegemaakt en deze niet is verwerkt. Getraumatiseerd zijn betekent dat je blijft leven alsof je nog steeds in de traumatische gebeurtenis zit. Nieuwe ervaringen en ontmoetingen worden negatief gekleurd door het trauma uit je verleden.
Traumatische ervaringen laten sporen na en kunnen soms generaties lang doorwerken. De oorzaak van jouw gevoel kan dus ook in de generatie(s) voor jou zijn ontstaan. (zie op de website onder ‘Wat is trauma’ en ‘Traumabehandeling’)
Wanneer kan een trauma opstelling zinvol zijn?
- Wanneer er bij jou sprake is van trauma;
- Als je ouder/ouders getraumatiseerd zijn en jij als gevolg hiervan ook getraumatiseerd bent;
- Als datgene waar je naar verlangt niet gerealiseerd kan worden omdat er sprake is van innerlijke blokkades.
Wat is een trauma opstelling?
Psychotherapeut Franz Ruppert ontwikkelde een theorie en traumaverwerkingsmethode op basis van familieopstellingen. Bij een trauma opstelling staat je verlangen centraal in plaats van je vraag. Er wordt geen representant voor jou opgesteld maar je staat in de trauma opstelling op je eigen plek. Er wordt gewerkt met drie belangrijke delen van je persoonlijkheid:
- Het gezonde deel: je essentie, je energie, liefde voor jezelf en anderen etc.
- Het traumadeel: afgesplitste/weggestopte pijn veroorzaakt door een situatie, gebeurtenis of reactie in je familiesysteem die je als bedreigend of overweldigde hebt ervaren (oorlogsverleden, misbruik, echtscheiding etc.)
- Het overlevingsdeel: de leegte in je lichaam en geest ga je opvullen met overlevingsgedrag en gedachtes (de drammer, de perfectionist, de redder, de workaholic etc. Het overlevingsgedrag houdt de geblokkeerde gevoelens eronder maar ze worden wel regelmatig getriggerd (herbeleving).
Deze delen worden in de trauma opstelling vertegenwoordigt door de opsteller (coach/therapeut) zelf of door één of meerdere representanten.
Een verlangen kan zijn:” ik wil weer onbevangen zijn”, “ik wil zijn wie ik ben” etc.
Een trauma opstelling helpt je om alsnog in contact te komen met de situatie waar de traumagevoelens oorspronkelijke vandaan komen (pesten, ziekenhuiservaring, afwijzing door ouders etc.) In de opstelling staat jouw innerlijke beleving centraal en wordt er gewerkt aan het een plek geven van het trauma en dus herstel. Je krijgt dusdanige inzichten zodat je bij een voorkomende situatie de keuze hebt in de wijze waarop je reageert. Bijvoorbeeld niet meer primair reageren vanuit angst, maar vanuit positieve energie.
Als blijkt dat het trauma voortkomt uit een voorgaande generatie kun je na de trauma opstelling een familieopstelling doen.
NB Een trauma opstelling wordt alleen als onderdeel aangeboden van je traumabehandeling bij EIGENdraads of op verzoek van je coach/therapeut waar je onder behandeling bent.